A Jókai-bableves egy híres magyar étel, amely Jókai Mór regényíró nevét őrzi

 

Az író kedvenc eledele volt a füstölt zsenge szopósmalac körömmel együtt főtt bableves

 

A legendák szerint Jókai Mór egyszer Balatonfüreden tartózkodva, a saját ízlése szerint főtt bablevest rendelt, amely kedvence volt, amit édesanyja is és felesége, Laborfalvi Róza is sokszor elkészített számára.

A magyar konyhát ekkoriban forradalmasította a zsíron enyhén pirított hagyma és fűszerpaprika felhasználása. A Jókai-bableves eredeti receptje azonban mára már különböző változatokban él tovább.

A Törökbálinton található Szakácsműhely ebéd rendelésére is felkerült a Jókai-bableves az étlapjukra. Ez a hagyományos étel tejfölös csülökkel, kolbásszal és csipetkével készül.

A Szakácsműhelyben a híres író nevéhez méltóan gondosan elkészítik ezt a sokízű finomságot. Ha valaki szeretné megkóstolni a Jókai-bablevest, érdemes ellátogatni a Törökbálinton található Szakácsműhelybe, ahol a hagyományos magyar konyha ízei elevenednek meg.

 

A Jókai-bableves eredeti receptje egy hagyományos magyar étel, amelyet Jókai Mór, a híres regényíró, kedvenc eledeleként fogyasztott

 

Íme a Jókai-bableves elkészítésének lépései:

Hozzávalók:
30 dkg száraz bab (fehér vagy vörös)
20 dkg füstölt hús (kolbász, tarja vagy szalonna)
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 evőkanál zsír vagy olaj
1 teáskanál pirospaprika
1 babérlevél
Só, bors ízlés szerint

Elkészítés:

a. A babot előző este beáztatjuk hideg vízbe.

b. Másnap leszűrjük, és friss vízben feltesszük főni.

c. Közben a füstölt húst kockákra vágjuk, a hagymát apróra vágjuk, és a fokhagymát összezúzzuk.

d. Egy másik edényben a zsírt vagy olajat felhevítjük, majd hozzáadjuk a hagymát és a fokhagymát. Pirítsuk meg.

e. Adjuk hozzá a pirospaprikát, majd azonnal öntsük fel vízzel, hogy ne égjen meg.

f. A főtt babhoz adjuk a füstölt húst, a babérlevelet, sót és borsot. Főzzük tovább, amíg a hús és a bab is puha lesz.

g. Ha szükséges, pótoljuk a vizet.

h. Tálaláskor a babot és a húst együtt tálaljuk, esetleg tejföllel és csipetkével.

A Törökbálinton található Szakácsműhely is készíti a hagyományos Jókai-bablevest. Ha szeretnéd megkóstolni, látogass el hozzájuk, vagy keresd a Frissen-melegen étlapjukot ahol a magyar konyha ízei elevenednek meg.