Bár a kendert többnyire egy lapon említik a marihuánával, ez a növény rendkívül hasznos az ember számára

A 3-5 hónap alatt teljesen kifejlődő kender amellett, hogy az iparban rendkívül hasznos növény, egészségünk megőrzésében is segíthet

 

Magja önmagában is fogyasztható, de különböző élelmiszerek alapanyaga is lehet, többek között a kendertejé, kenderolajé, illetve sajt-helyettesítők vagy fehérjeporok részeként.

A diós ízű magból készült tej édesítőszer és víz hozzáadásával készül, míg a kenderolaj erős „fű” ízű termék. Ez nem összetévesztendő az azonos családba tartozó marihuánával, ami rengeteg pszichoaktív hatású THC-t, azaz tetrahydrocannabinolt tartalmaz.

A diós ízű magból készült tej édesítőszer és víz hozzáadásával készül, míg a kenderolaj erős "fű" ízű termék.

Két evőkanálnyi kendermag az amerikai tápanyag-adatbázis szerint 111 kilokalóriát, 6,6 gramm fehérjét, 9,8 gramm zsírt és 1,7 gramm szénhidrátot tartalmaz. Mindemellett biztosítja az ember napi átlagos magnéziumigényének 32, a cink 15 és a vas 11 százalékát.

Azt sem szabad elfelejteni, hogy az ember számára rendkívül fontos omega-3 zsírsavak is vannak benne.

Azonban fontos megjegyezni, hogy ezek nem annyira hasznosak, mint amit a halak fogyasztásával tudunk bevinni a szervezetbe.

Azok számára, akik nem esznek elég halat vagy tojást, mégis nagyon jó forrás lehet.

A kendermagban rengeteg aminosav található, ezért remek fehérjeforrás Ugyanakkor a kender gazdagon tartalmaz omega-6 zsírsavat, amit GLA-nak (gamma-linolénsav) is neveznek, illetve a test koleszterinszintjének csökkentésében hatalmas szerepet játszó fitoszterolokat.

Mivel mind a 10 fontos aminosav megtalálható benne, a kender kiváló fehérjeforrás, ráadásul nincsenek benne fitátok (magvak és a korpa a fitátok legjelentősebb forrásai), ezeket ugyanis az emberi szervezet nem tudja megemészteni, viszont gátolják az ásványi anyagok, különösen a vas és a cink felszívódását.

A kendermagból készült termékek szinte minden bioboltban és a KenderMedic (kendermedic.hu/) oldalán is beszerezhetőek és könnyedén felhasználhatóak a mindennapi étrendben.

Forrás: hazipatika.com