A tavaszi fagyok óriási károkat okozhatnak a mezőgazdasági kultúrákban, a kiskertek növényeinek körében, valamint a gyümölcsfák esetében is

Éppen ezért most összegyűjtöttünk néhány bevált praktikák, amikkel megvédhetjük növényeinket a tavaszi fagyoktól!

Miért veszélyes a tavaszi fagy-Tavaszi fagyvédelem

Miért veszélyes a tavaszi fagy-Tavaszi fagyvédelem

A legnagyobb termesztési kockázatot a tavaszi fagykárok jelentik – szinte mindent érint, a szőlőt, a gyümölcsöst, a mezőgazdasági termesztés, és a kiskertet is.

A tavaszi időszakban leginkább kisugárzási fagyokkal kell számolnunk, melyek alacsony nedvességtartalmú, száraz légtömegek Kárpát-medencébe történő beáramlása esetén fordulhat elő. A hőmérséklet lezuhan, szélcsendes, derült éjszakákon, hajnalokon fagypont alá süllyed a hőmérő higanyszála.

 

Hogyan óvjuk a növényeket? A Tavaszi fagyvédelem

A tavaszi fagyok ellen passzív és aktív módszerekkel védekezhetünk (cikkünkben részletesen inkább az aktív módszereket mutatjuk be, de azért ejtünk néhány szót a passzív lehetőségekről is). A passzív megoldások inkább megelőzőek, ide tartozik például a termesztési környezet megválasztása.

Fagyérzékeny kultúrákat lehetőség szerint ne telepítsünk mélyen fekvő, völgyes területre, mivel itt nagyobb az esély a fagyra.

Nagyon egyszerű fagyvédelmi eljárás az optimális, termőhelyhez illesztett fajtaválaszték alkalmazása – fagyveszélyes helyeken jó fagytűrő képességgel rendelkező növényeket termesszünk. Érdemes figyelembe venni a virágzás időszakát is, fagyveszélyes helyekre leginkább olyan növények kerüljenek, amik később virágoznak, így nagyobb az esélyük arra, hogy átvészeljék a fagyos éjszakát.

Most pedig következzenek az aktív védekezési módszerek, amik hatékonyan használhatók a kiskertben és a mezőgazdasági területeken egyaránt!

 

Tavaszi fagyvédelem – Füstölés alkalmazása

Az egyik legelterjedtebb, régóta használt módszer a füstölés. Ennek lényege az, hogy nedves, nem könnyen gyúló anyagot, nedves szalmát égetünk, az égetés során a levegőbe jelentékeny mennyiségű szén-dioxid és vízgőz kerül, ami mérsékli az effektív kisugárzást. Alakítsunk ki egymástól 7-8 méterre (sakktálba-szerűen) füstforrásokat és biztosítsuk folyamatosan a füstképződést.

Érdemes már naplemente után azonnal elkezdeni a füstölést, azt viszont érdemes tudni, hogy csak -5 Celsius fok ellensúlyozására érhető el kielégítő eredmény, mivel több hektárnyi terület megvédéséhez nagy mennyiségű anyagot kell elégetni.

A füst nagy haszna, hogy a fagy megszűnése után lassítja a felmelegedést, ezért az esetleg fagykárt szenvedett növények lassabban melegednek fel, ezért kevésbé roncsolódnak.

További hasznos információkért érdemes ellátogatnia a Krimzon Kft oldalára>>>www.krimzon.eu/mezogazdasag-blog

 

Forrás: agraroldal