Egy ingatlannál a tetőt érik a legintenzívebben az időjárás viszontagságai

 

A hóval, esővel és széllel szembeni védelem első számú vonalát a tető adja

 

A lehulló csapadék a tetőt éri először. Emellett az épület legmagasabb pontjaként a kéménnyel együtt a tető van kitéve a legjobban az egyre gyakoribb szélsőséges időjárási viszonyok miatti széllökéseknek.

A 80-120 km-es sebességű széllel szemben a tetőfedésnek stabilan kell állni, évtizedeken keresztül. Ehhez nemcsak jól kinéző, hanem tartós tetőre van szüksége.

Nem véletlen, hogy a viharos ereővel érkező széllökések elsősorban a tetőfedést repítik le a házról, és a tetőszerkezetet rongálják meg.

A viharos, orkán erejű széllökések még 100-120 km/órás sebességgel is végig száguldhatnak télen és ősszel is. A nyári zivatarok pedig orkán erejű széllel együtt a semmiből hirtelen is kialakulhatnak.

Nem is kell egy viharos erejű szél ahhoz, hogy a megrongálódott, elhasználódott tető résein beázzon a tető.

Minél kevésbé vízzáró a tető, annál nagyobb gondot jelentenek a zivatarok miatti beázások. A beázások nemcsak a padlástérben okozhatnak nagy károkat, hanem még a mennyezeten is megjelenhetnek a beázás miatti víznyomok.

Éppen ezért a beázások miatti károk megelőzésére a megrongálódott tetőt érdemes felújítani. A tető felújítása nemcsak a tetőfedés kijavítását, felújítását jelenti, hanem tetőszerkezet megerősítését is, ha erre szükség van. Érdemes hosszú távra, több évtizedre előre gondolva felújítani a tetőt.

Hisz nem lenne értelme néhány év múlva újra a tető felújításával foglalkozni. A tető tartós megújításához viszont érdemes végig gondolni, hogy milyen legyen a tető felújítása.

Ha több évtizedre tervezi a felújított tetőt, akkor érdemes megtervezni a felújítást

Ha több évtizedre tervezi a felújított tetőt, akkor érdemes megtervezni a felújítást

Mire figyeljen a tető felújításakor?

 1. Minél jobb minőségű építőanyagokból építkezik, annál biztosabb lehet benne, hogy nem kell az építkezés után néhány évvel már a javítással, felújítással foglalkozni. Így van ez a tetőnél is. A felújított tetőre is érdemes olyan tetőfedő anyagot választani, ami több évtizeden át bírni fogja a lehulló csapadékot.
 2. Ez nemcsak a tetőfedés, hanem a tető szerkezetének a megerősítését is jelenti, hisz télen a tetőszerkezetnek nem a tetőfedést, hanem a tetőre hullott hó súlyát is meg kell tartania. Mégpedig nemcsak nyugodt időjárási körülmények között, hanem még erős, viharos szélben is.
 3. A tető megújításakor nemcsak a jó minőségű tetőfedő anyagok, hanem a kivitelezés szakszerűsége is számít. Érdemes olyan szakemberre, ácsra bízni a tető felújítását, akinek nagy gyakorlata van a tető felújításában, és emellett még megbízható referenciákkal is rendelkezik. Mindig nagy biztonságot jelent a kivitelezés minőségére, ha ellenőrizhető referenciái vannak a kivitelező szakembernek.
 4. A viharos szél könnyebben lesöpri a tetőről a könnyű súlyú, nem megfelelően rögzített tetőfedő anyagokat. Éppen ezért érdemes olyan tetőcserepeket választani, amelyeknek megfelelő súlya van ahhoz, hogy ne tudja könnyen megbontani a szél.
 5. A betoncserepeknek nagyobb a súlya, mint a kerámia cserepeknek. Ezért ezek a cserepek stabilabban állnak a tetőn. Természetesen a tetőfedés viharos széllel szembeni védelmét nemcsak a tetőcserép súlya, hanem a tető formája, tájolása és a tető hajlásszöge is alapvető módon befolyásolja.
 6. Ha pedig könnyebb súlyú cserepek kerülnek a tetőre, akkor megfelelő módon rögzíteni kell a cserepeket viharkapoccsal. A tetőfedés rögzítése is hatékony védelmet biztosít a viharkárokkal szemben.
 7. A tetőcserepeken belül is választhat a betoncserepek és a kerámia cserepek között. Ezen belül is több gyártó többféle típusú és többféle színű cserepe között tud választani. A tetőcserepek helyett azonban a felújított tetőre választhat bitumenes zsindelyt vagy hullámlemezt is.
 8. Emellett pedig fémlemezes tetőfedő anyagok is vannak a tető felújítására. Ezeknek a súlya könnyebb a tetőcserépnél. Ezért a felújításnál nem igénylik annyira a tetőszerkezet megerősítését. Ez különösen előnyös lehet a mára már nagyon elhasználódott palatetős házak megújításánál.
 9. Ugyanis a palatető súlya nagyjából hasonló ezeknek a tetőfedő anyagoknak a súlyával. Ezért legtöbbször a tetőszerkezet megerősítése nélkül felrakhatók a tetőre. Még akár úgy is, hogy a palafedés is marad a tetőn, mert nem jelentenek olyan többlet terhet, amit a tetőszerkezet még ne bírna el.
 10. Ha tetőcserepet választ a tető felújítására, akkor érdemes tetőrendszerben gondolkodni. Azért, mert a tető felújításának az ára így magasabb lesz ugyan, mintha külön-külön vásárolná meg a tetőfedéshez szükséges kiegészítőket, de az egyes tetőrendszerekhez tartozó kiegészítők biztos, hogy tökéletes illesztést biztosítanak. Így biztos lehet benne, hogy tartós és viharálló lesz a felújított tető az elkövetkező 3-4 vagy akár 5 évtizedben is.
 11. A tartósság és viharállóság mellett a garancia is fontos a tető felújításánál. Tetőrendszerek vásárlásakor a tetőcserép gyártók 3-5 évtizedes garanciát adnak teljes tetőrendszer választásakor. Ezzel szemben például a bitumenes zsindelyes felújításkor csak 15 éves garanciát kap a tető felújítására.
 12. Persze az is igaz, hogy a bitumenes zsindellyel való felújítás jóval olcsóbb lesz, mintha a tetőcserép fedést választaná. Különösen akkor, ha a cserépfedéshez még a tetőszerkezetet is meg kellene erősíteni.

A tető felújításakor tehát alapvetően abban érdemes döntést hozni első körben, hogy milyen időtávra tartós és viharálló tetőt szeretne elkészíteni, és erre mennyi pénzt szán most, a tető felújításakor.

 • Ha viszonylag kisebb pénzösszegből szeretné 1-2 évtizedre letudni a tető felújítását, akkor a bitumenes zsindely vagy hullámlemezes megújítás lesz a jó választás.
 • Ha pedig hosszabb távra, 4-5 évtizedre szeretné letudni a tetőfelújítást, akkor érdemes a tetőcserepet választani. Cserépfedésnél először a betonból készült cserepek és a kerámia cserepek között kell választani. És vegye számításba azt is, hogy ez nagyobb kiadást jelent a tető felújításakor.

Ha még nem választotta ki a megfelelő szakembert tető felújítására, keresse fel a TETŐZŐ weboldalát, ahol számos hasznos információt szerezhet.